1.6.08

El preu del petroli marca la tendència

Crisi o recessió
En el post publicat en el mes de gener. Any nou, preus nous, ja comentava que aquest any presentava uns indicadors econòmics incerts amb una pujada de preus. Ara que han passat sis mesos els pitjors pronòstics són una realitat, la durada , segons els experts: és de dos a tres anys.

El barril de Brent va marcar un nou rècord el mes de maig: 135 dòlars el barril. Recordem que al començament d'aquest any el preu se situava a prop dels 100 dòlars barril, llavors ja era un preu desorbitat (fa aproximadament un any rondava els 67 dòlars). És a dir s'ha duplicat el preu en un any.

Tots els analistes coincideixen que és possible arribi a 200 dòlars en pocs mesos. Aquest increment es trasllada de manera immediata al mercat dels assortidors el preu del gasoil estava en una mitjana de: 1,30 euros el litre. (216 de les antigues pessetes). El litre de benzina rondava els 1,26 euros el litre. Les conseqüències d'aquestes pujades repercuteixen ràpidament o a tots els sectors: comença en el transport, electricitat, aliments i primeres matèries.

En aquest sentit convé recordar que la meitat del contingut del barril va destinat al transport, un 35% al subministrament d'energia i la resta als productes de consum.

L'expresident de la Reserva Federal dels Estats Units, Alan Greenspan, va dir dimarts “ que el ràpid augment recent en els preus mundials del petroli i els aliments és, en part, el resultat d'una bombolla especulativa en els mercats financers internacionals”. Les opinions per aquest increment en el preu són controvertides, però la que ofereix més credibilitat és la distància que hi ha en l'oferta i una demanda cada cop més gran. La incapacitat dels països productors per produir més petroli i la necessitat de buscar més jaciments.

Amb tot aquest panorama ens podem plantejar la pregunta: quin sostre podem suportar? Potser aquest sistema ens obliga amb més urgència a buscar altres fonts ,alternatives, menys cares i més sostenibles.

Enric Santolaria, veí de Cabrils