30.6.08

Les fonts d'energia: canvi de model?

La xerrada a la fresca de dissabte va abordar la situació energètica actual

La pujada imparable del preu del petroli ens obliga a canviar de model. En aquest sentit, es planteja que els canvis són més fàcils per a les llars, amb les solars; obligatòries en la nova construcció, els parcs eòlics són altres subministraments alternatius.

El canvi per a la mobilitat és més complex (per les fonts on proveir) i pel “mercat” amb la seva poderosa influència. Els cotxes híbrids i elèctrics ja són una realitat però falta donar llum verda a una comercialització assequible i crear les xarxes d'aprovisionament.

L'energia nuclear centra altre part de la conversa la seguretat, els residus que genera i la seva eliminació de llarga durada amb la contaminació que perdura molts anys i els alts costos.

Aquest context ens planteja l'altra cara de la moneda: l'última cimera del'Organització Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) celebrada a Roma el 5 de juny i la seva a declaració final obvia els problemes de fons.

Aquests factors han contribuït que els preus de les matèries primeres es dupliquin en l'últim parell d'anys, el que segons el Banc Mundial amenaça amb sumar 100 milions de persones als 850 milions que ja pateixen fam. El gran contrast del món actual.
Les xerrades a la fresca són una iniciativa del Cercle Cultural de Cabrils amb la finalitat d'habilitar un espai de trobada i debat al voltant de temes "glocals". És a dir: temes que afecten localment a Cabrils i globament a la nostra societat. Les xerrades són obertes a tothom i la temàtica és lliure. La trobada de dissabte passat va ser la tercera edició d'aquestes xerrades.
Enric Santolària