10.9.08

El documental, "FORJADORS DE LA DIADA", l'11 de Setembre a TV3

Televisió de catalunya farà coincidir la celebració de l’Onze de setembre d’enguany amb l’estrena del documental Forjadors de la Diada coproduïda per TVC, Zip Films i Utópic. TV3 l’emetrà el proper 11 de setembre a les 00.30 de la matinada.



El documental explica la història de la commemoració de l’Onze de Setembre, des del 1888, quan podem situar la primera convocatòria ciutadana en “honor als màrtirs de 1714”. Des d’aleshores, podem anar resseguint com la societat civil catalana forja un símbol, que mantindrà sempre una gran força, malgrat les prohibicions i persecussions continuades.

El documental ressegueix, també, la celebració actual de la Diada, amb una important presència d’Òmnium a través de la Festa per la Llibertat i la Marxa dels Vigatans del 2007. El treball és una obra de sociòloga Marta Rovira, vocal de la Junta d’Òmnium i el també sociòleg Enric Saurí.



Els directors del documental , Marta Rovira i Martínez i Enric Saurí i Saula, són dos sociòlegs especialitzats en l'anàlisi de les identitats nacionals. Va ser realitzant un estudi sobre els símbols nacionals, del qual es poden consultar diversos articles, que van trobar en la Diada de l'Onze de Setembre un referent simbòlic ric des del punt de vista històric i sociològic. El seu interès per la divulgació de la memòria col·lectiva els va portar a idear un documental audiovisual que expliqués una part de la història rellevant del país i alhora molt desconeguda entre els ciutadans.