17.2.09

El Síndic reclama el compliment de terminis i més mitjans


El Síndic de Greuges de Catalunya ha reclamat a les administracions que posin més atenció, mitjans personals i recursos financers en l'aplicació de les polítiques socials.
Les actuacions del Síndic durant l’any 2008 han augmentat un 8,8% respecte a l’any anterior. En total han estat 23.710 actuacions, distribuïdes entre 5.610 queixes 23,66%), 97 actuacions d’ofici (0,41%) i 18.003 consultes (75%). Ribó ha posat com a exemples les deficiències en la gestió de l’aplicació de la Llei de la dependència, els retards en el reconeixement i l’abonament posterior de la renda bàsica d’emancipació i els retards en els plans de supressió de barreres arquitectòniques.

L’aplicació de la Llei de la dependència:
Durant el 2008 s’han rebut 528 queixes relacionades amb l’aplicació de la Llei de la dependència. Un 76% de les 528 queixes rebudes corresponen a persones amb discapacitat i un 24%, a persones grans.
Retards en el reconeixement i l’abonament posterior de la renda bàsica d’emancipació:
Cal destacar el nombre de queixes presentades per la lentitud en la tramitació del reconeixement de la renda bàsica d’emancipació i en el pagament d’aquest ajut un cop reconegut
L’accessibilitat de les persones amb discapacitat
El Síndic no pot deixar de cridar l’atenció sobre la necessitat de la progresiva adaptació i execució de mesures que facilitin la mobilitat i encoratja les administracions a incloure mesures per facilitar l’accessibilitat a les agendes polítiques.
A principi de desembre es va acabar el termini màxim de quinze anys per elaborar i executar els plans de supressió de barreres arquitectòniques previst en la llei.
Durant el lliurament de l'Informe 2008 al Parlament, el síndic Ribó també ha demanat més celeritat i coordinació de tots els serveis implicats.