23.6.09

Joan Francesc Mira guanyador. del premi Crexells


El professor d’història de l’escriptor Joan Francesc Mira ha estat escollida l’obra guanyadora del XXXVIII Premi Crexells de l’Ateneu Barcelonès. Els socis i socies d’aquesta institució han votat aquesta obra com la millor novel·la catalana publicada l’any 2008.

El jurat compost per Ramon Pla i Arxé, Carme Arnau, Pilar Argudo, Ricard Ruiz i Xavier Pla, presidit pel vicepresident primer de l’Ateneu Barcelonès, Ferran Mascarell, va seleccionar les següents obres com a les tres millors novel·les en català publicades el 2008: Camisa de foc d’Anna Carreras, Desfent el nus del mocador de Ramon Erra i El professor d’història de Joan Francesc Mira. 'El professor d'història' ha obtingut el premi de la Crítica Literària, el Ciutat de Barcelona i el Maria Àngels Anglada.


El Llibre:
Un professor d'història contemporània avança per compte propi la jubilació després d'un accident a la facultat: aquest és el protagonista del llibre de Mira. L'última classe d'aquest professor es converteix en una reflexió extraordinària sobre el sentit o el final de la història. Ara, Joan Francesc Mira també és professor universitari, a més d'antropòleg i sociòleg. 'El protagonista de la meva novel·la no sóc jo, però sé que he utilitzat elements meus per construir-lo', va explicar.


El Crexells el nou portal web 2.0 ha estat una nova eina de difusió del Premi Crexells 2008 que enguany ha obert la participació a tots els lectors. L’objectiu ha estat assolir una dimensió més participativa i fer del Crexells 2.0 un espai de foment de la lectura i de difusió de les principals obres de la novel·la catalana contemporània.

La proclamació del guanyador absolut del Premi Crexells es va fer el 22 de juny, en el marc d'un acte festiu i obert a tothom, anomenat la “Revetlla literària”, un avançament literari de la revetlla de Sant Joan, que va omplir de gom a gom el Jardí Romàntic de l'Ateneu Barcelonès.

L'anècdota
Joan Francesc Mira es , autor de Sant Joan, la flama: llengua i llibres, Missatge 2009 de Òmnium Cultural.