17.6.09

Prevenció en les onades de calor

S'ha activat el pla dirigit sobretot a col·lectius de risc com les persones grans, els nadons i alguns malalts crònics . La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat i un increment del nombre d'ingressos no programats als hospitals. Per aquest motiu s'ha posat en marxa el Pla d'actuació per prevenir els efectes d'una possible onada de calor sobre la salut dels ciutadans (POCS), que s'aplicarà des del dia 1 de juny i fins al 15 de setembre.
Consells "Fresca a l'Estiu"


Es consideren grups de risc les persones de més de 75 anys, els nadons, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la mobilitat i l'autocura, els malalts crònics, les persones que viuen soles, les que viuen en condicions socials precàries i les que prenen medicació que actua sobre el sistema nerviós central. A més, aquest any s'incorporen com a grup de risc els treballadors exposats a temperatures elevades (sector de la construcció, l'agricultura, etc.).
Fases del pla:
Fase 0 de l'1 fins al 15 de juny: consisteix a informar sobre les onades de calor, fer recomanacions i elaborar plans concrets d'actuació.
Fase 1, entre el 15 de juny i el 31 d'agost: prevenció entre les persones més vulnerables.


La Fase 2 s'activarà en cas d'onada de calor (Barcelona 33,1 ºC, Tarragona 32,1 ºC, Lleida 37,5 ºC i Girona 36,1 ºC). En aquesta fase es posaran en marxa intervencions dels serveis sanitaris i socials i dels recursos d'emergència, sempre que aquest increment de temperatures màximes es mantingui durant més de tres
Durant tot l'estiu, el Servei Meteorològic de Catalunya col·laborarà, amb les prediccions de risc amb la màxima antelació, per poder prendre les mesures adequades.