3.6.09

L’afer de la nova secretària paralitza l’Ajuntament


La plaça de secretari-interventor de l’Ajuntament de Cabrils sembla que estigui maleïda. No en sortim d’una que ja tornem a tenir un nou problema sobre la taula. Des de fa uns anys, s’ha utilitzat la figura del secretari de l’ajuntament per erosionar políticament els successius governs de la vila; fins el punt que molts funcionaris hagin rebutjat venir a treballar a Cabrils per culpa d’aquesta mala maror constant.

Com a conseqüència de la resolució de la Direcció General d’Administració Local de 22 d’abril de 2009 (veure notícia publicada a El Punt), fa unes setmanes es va incorporar la nova secretària interventora de l’Ajuntament, Rocío Llarás. Aquesta funcionària és llicenciada en Dret i és membre del Col·legi de Secretaris i Interventors de Catalunya. Tot i que prové dels ajuntaments de Sant Quirze Safaja i Vallgorguina, Llaràs té una experiència limitada en l’àmbit de l’Administració local. Sembla ser que aquesta és la raó per la qual l’alcalde, Quim Colomer, li ha assignat un salari aproximat de 25.000 euros anuals, en contra dels 75.000 que cobrava l’anterior secretari.

Paral·lelament a la presa de possessió de Llarás, Colomer va nomenar gerent de l’Ajuntament a l’exsecreatri, José Luis Martínez. Com ja va informar en el seu moment el “Tuets”, la Generalitat va instar el govern municipal a destituir Martínez del càrrec de secretari interventor perquè no era funcionari de carrera de l’Ajuntament. Martínez ha consevat sou i despatx. Segons l’alcaldia, s’ha introduït aquesta figura per incorporar criteris d’eficiència i eficàcia en la gestió municipal. A més a més, l’equip de Govern estava molt satisfet del treball i de la professionalitat de Martínez quan desenvolupava tasques de secretari.

En el darrer ple, l’oposició va denunciar aquesta situació argumentant que la valoració dels llocs de treball no contempla el càrrec de gerent i, a més, no hi ha una partida pressupostària específica. D’acord amb això, Colomer es va comprometre a contestar per escrit totes aquestes preguntes.

Segons ha pogut saber el “Tuets”, la situació al consistori és de col·lapse. Molts temes de l’agenda del govern –com la revisió del POUM- no avancen. L’afer de la nova secretària ha paralitzat molts temes del cartipàs municipal. La relació entre la nova secretària i el gerent no és bona i l’oposició s’hi ha agafat com un ferro roent alimentant aquesta polèmica.

Segons fonts consultades per aquest bloc, s’hauria d’entrar en un període de reflexió sobre les conseqüències d’instrumentalitzar el càrrec de secretari (més de 7 secretaris en els darrers 6 anys) i de viure constantment en la crispació. Tot plegat perjudica terriblement Cabrils.