23.6.09

Redescobreixen una falguera amenaçada al Parc de la Serralada Litoral


Moisès Guardiola, botànic col·laborador del Parc de la Serralada Litoral i redactor del Pla de conservació de la flora, va localitzar el maig una nova localitat d'Isoetes duriei, una falguera de distribució mediterrània que apareix ocupant petites superfícies en pradells humits sobre terrenys àcids. Més informació : Isoetes duriei

Tant l'espècie com l'hàbitat, Isoetion, són considerats molt rars a Catalunya, estan protegits a nivell europeu i català, i són prioritaris d'acord amb el Pla de conservació dels hàbitats i la flora de la Xarxa de Parcs Naturals.
Citada a finals dels anys 1940 pel Dr. Oriol de Bolòs i Dr. Pere Montserrat al municipi de La Roca del Vallès, aquesta petita falguera no s'havia retrobat per la destrucció de l'hàbitat i es considerava extingida a la província de Barcelona.
La descoberta d'una nova localitat, també al municipi de La Roca del Vallès, torna a situar en el mapa del Parc aquesta espècie i el seu hàbitat, notícia extraordinària que posa en valor aquest territori com a refugi de biodiversitat.
Dissortadament, la pràctica il legal de MotoCross en el sector on s'ha localitzat amenaça seriosament la seva supervivència. El Consorci del Parc de la Serralada Litoral ha previst la realització d'estudis de detall així com el disseny, de manera urgent, d'estratègies i accions per garantir-ne la seva conservació.