9.5.10

Dia d'Europa, festa per a tothom





Aquest any es commemora el 60è aniversari de la Declaració Schuman, embrió de l'actual UE.



El Dia d'Europa i la Declaració Schuman
El 9 de maig de 1950, just cinc anys després de la signatura de l'armistici de la Segona Guerra Mundial, el ministre francès d'Exteriors Robert Schuman va proposar, a partir d'una idea del seu assessor Jean Monnet, un pla que pretenia situar la producció francesa i alemanya del carbó i l'acer -elements necessaris per a la construcció d'armament- sota el control d'una autoritat única i supranacional. Aquest projecte, anomenat Pla Schuman, va donar lloc un any més tard a la creació de la primera de les Comunitats Europees, la CECA, origen del procés d'integració europea que ha acabat edificant l'actual Unió Europea
.




El parc de la Ciutadella de Barcelona serà l'escenari, aquest diumenge, de la festa ciutadana per celebrar el 9 de maig, Dia d'Europa.
Tallers infantils, música i espectacles per a nens i grans seran els ingredients principals de la jornada, durant la qual el presentador del telenotícies migdia de TV3 i ex corresponsal a Brussel·les, Carles Prats, llegirà una declaració institucional. Aquest any es commemora el 60è aniversari de la Declaració Schuman, embrió de l'actual UE.

La festa començarà a les 11h del matí al passeig de les Cascades del parc de la Ciutadella, amb música a càrrec del quartet Folkincat i l'obertura dels tallers. A les 11h30 començarà un espectacle per a petits i grans i a les 12h serà l'acte institucional, amb la particiació d'eurodiputats i representants de les institucions catalanes i europees. L'acte institucional es coloura amb la lectura de la declaració i la interpretació de l'Himne d'Europa, la novena simfonia de Bethoven. La festa continuarà fins a les 13h, amb més espectacle i tallers infantils

-- Activitats del dia d'Europa a Catalunya
http://ec.europa.eu/spain/barcelona

X Setmana d'Europa als Municipis de Catalunya
Conjunt d'activitats en diferents municipis catalans per commemorar el 9 de maig. Inclou xerrades, conferències, concerts i actes institucionals organitzats conjuntament pel Consell Català del Moviment Europeu, els ajuntaments adherits i d'altres institucions catalanes i europees.
Dia: Del 6 al 15 de maig
Lloc: Diversos municipis de Catalunya