23.10.08

Martí Gironell guanya el Premi Nèstor Luján amb una novel•la sobre el bandoler Boquica a la Guerra del Francès

Gironell visitarà Cabrils el proper 14 de novembre


El periodista Martí Gironell ha guanyat el Premi Nèstor Luján de novel·la històrica amb 'La venjança del bandoler', una obra sobre Josep Pujol i Barraca, conegut com a Boquica, un bandoler nascut a Besalú el 1778, 'força conegut' a les comarques gironines, segons explica l'autor. La novel·la explica les aventures d'aquest personatge, que va passar de jove traginer a líder d'una guerrilla contra la invasió napoleònica per acabar convertit en un bandit sanguinari partidari dels francesos. Amistat, traïció, ambició i passió són alguns dels elements d'aquesta novel·la, que recorda la figura del bandit 'més honest' de la Guerra del Francès.

L'escriptor Martí Gironell (Besalú, 1971) s'ha mostrat molt content aquest dimecres de rebre el Premi Nèstor Luján, al que ja aspirava amb l'anterior llibre, 'El pont dels jueus', segons ha confessat a la premsa. El va presentar al premi ara fa dos anys, quan va guanyar Maria Carme Roca amb el títol 'Intrigues de palau'.

'La venjança del bandoler' recrea la vida del bandit Josep Pujol i Barraca (Besalú, 1778- Figueres, 1815), el jove traginer de Can Boquica, que va viure la invasió dels francesos al capdavant d'una guerrilla, però la fam i la decepció amb els dirigents patriotes el van portar a canviar-se de bàndol i a convertir-se en un bandoler sanguinari.

Després de sis anys de guerra, convertit en un 'caragirat' i amb enemics a tots dos bàndols, els francesos el van entregar als patriotes, que el van executar a Figueres, un final que Martí Gironell no amaga, perquè fa anys que es va escriure i tampoc és el final del llibre, que en realitat comença amb la indagació d'un jove periodista de Besalú sobre la història d'en Boquica.

De fet, 'La venjança del bandoler', que es mou sempre per la comarca de la Garrotxa, comença quan aquest jove veu una amenaça dirigida a l'alcalde de Beuda pintada en una paret del seu poble, que resa 'tremola, Maholà, que en Boquica tornarà!'. Encuriosit per aquest nom, el periodista comença a indagar en la vida del bandoler.

Després d'escriure aquesta història, Martí Gironell explica que s'ha arribat a posar a la pell d'en Boquica i a comprendre que actuava empès per una sèrie d'esdeveniments i circumstàncies. Tot i que potser 'no en farien passar tants per la pedra', en les seves paraules, moltes persones actuarien igual, en referència a la traïdoria a la pàtria, quan està en joc la vida i la família.
Finalment, el periodista garrotxí participarà a la propera tertúlia literària que es celebrarà el proper 14 de novembre a la Biblioteca de Cabrils. Aquest cop, parlarà de la seva anterior novel·la, El pont dels jueus.