18.10.08

Recomanen intervenir menys per sortir de la crisi

L'economista maresmenc, Xavier Sala i Martín, recomana menys intervencionisme contra la crisi

Xavier Sala i Martín va participar el passat dijous a Mataró en la Jornada de l'Empresariat del Maresme, organitzada per la Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (Fagem).

L'economista de Cabrera de Mar i professor de la Universitat de Columbia a Nova York, Xavier Sala i Martín, recomana al govern espanyol que 'interfereixi menys' en l'economia perquè 'les coses vagin millor' i sigui més fàcil sortir d'una crisi que, de moment, no té data perquè s'acabi.

Un popular economista liberal

Xavier Sala i Martin, professor de la Universitat de Columbia (Nova York), president de la Comissió Econòmica del Futbol Club Barcelona i membre de la Fundació Catalunya Oberta, un dels principals think tanks de difusió del pensament liberal al nostre país, ha donat el seu punt de vista sobre la crisi aquest dijous a Mataró en la Jornada de l'Empresariat del Maresme, organitzada per la Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (Fagem).

El popular economista, columnista habitual de La Vanguardia i habitual dels debats televisius, ha recomanat als estats, especialment a l'espanyol, que s'abstinguin d'intervenir en l'activitat econòmica si no és per treure'n traves.Tot i que la major part dels analistes del moment coincideixen a dir que la crisi econòmica ha estat ocasionada en bona mesura per una manca de regulació dels mercats, els liberals més irreductibles continuen tirant de doctrina.

L'economista Xavier Sala i Martin ha recomanat al Govern espanyol que "interfereixi menys" en l'economia si vol que sigui més fàcil sortir de la crisi. Una crisi a la qual, de moment, Sala i Martin no ha posat una data d'acabament. Per a l'economista, el Govern espanyol ha fet un diagnòstic equivocat de les causes de la crisi. Segons ells, els dirigents espanyols "no saben què està passant" amb l'economia del país perquè copien mesures que apliquen altres governs malgrat que els problema de l'Estat espanyol i els de la resta del món "són diferents", a parer seu. En aquest sentit, explica que el problema del món és que "la crisi financera s'encomana a l'economia real"; mentre que a l'Estat "l'economia real esquitxa les entitats financeres".

"S'ha de facilitar a les empreses que creïn negoci i com més barreres es posin menys riquesa crearà", ha afegit. Sala i Martin també ha explicat que tot i que l'intervencionisme pot "calmar la ferida" en un primer moment, a llarg termini pot ser contraproduent. I ha posat com a exemple les recents decisions dels governs de tot el món de nacionalitzar parcialment alguns bancs, cosa que considera una mesura perillosa perquè "quan un govern és propietari d'un banc no pren decisions bancàries, sinó polítiques".

En aquest sentit, Sala i Martin ha fet una broma amb un cert toc de darwinisme econòmic quan ha explicat que "Déu va inventar el dolor per apartar la ma del foc i no cremar-nos; si el govern ens protegeix del dolor acabarem tots cremats". D'altra banda, Sala i Martin té la sensació que els dirigents espanyols "no saben què està passant", ja que copien mesures que apliquen altres països malgrat que els problema de l'Estat espanyol i els de la resta del món "són diferents".