5.11.09

Aturem la crema de rostolls...tot l'any!!!

A Catalunya, la normativa vigent en matèria de prevenció d’incendis forestals (Decret 64/1995) determina que és prohibit encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat entre el 15 de març i el 15 d’octubre. Especialment no s’hi poden cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

Amb aquesta llei es pretén evitar el perill d’incendi durant el període d’estiatge del bosc, quan es multiplica el risc. Però les circumstàncies climàtiques estan allargant aquest període d’estiatge, i avui esdevé igual de perillós cremar rostolls al novembre que a l’agost.

Es per això que els municipis haurien de revisar l’aplicació d’aquesta normativa per ampliar el seu període d’aplicació a tot l’any. D’aquesta manera s’evitarien ensurts com el que han viscut els veïns de la urbanització del Sant Crist aquest dimarts 3 de novembre.

I és que aquest matí, amb una ventada que feia caure les branques del arbres, uns operaris que estaven realitzant la neteja d’una parcel•la al carrer de la Mare de Déu de Núria, tot i els advertiments per part dels veïns, han encès un foc per cremar les restes vegetals que, tal com se’ls havia avisat, ha acabat provocant un incendi vora on, ara fa 4 anys, varem patir un gran foc la cicatriu del qual és ben visible encara.

Per això cal demanar a l’ajuntament que prohibeixi l’ús del foc en la neteja de parcel•les tot l’any. Perquè a Cabrils no ens podem permetre el luxe de perdre ni un pam més de bosc ni obligar els veïns a conviure amb el risc.

José Luis Gallego, periodista ambiental i veí de Cabrils