17.11.09

La revolta de Fort Pistraus


Avui hem afegit un nou enllaç a la secció de la 'blogosfera cabrilenca'. Concretament, es tracta del bloc "La revolta de Fort Pistraus,
Un divertit al·legat contra l’autoritarisme escrit en forma novel·lada. Està adreçat a un públic juvenil, però permet lectures a diversos nivells de complexitat.
L’obra és una paròdia i alhora un homenatge a l’imaginari que els westerns cinematogràfics dels anys 50 van popularitzar arreu del món. A despit d’això, l’acció transcorre en un temps i un indret indeterminats.
Des d’un punt de vista d’argument, a La revolta de Fort Pistraus es resolen, entre d’altres, les següents incògnites:
¿Aconseguirà en Pallús Tortell enamorar la Bufona Masegat? ¿Trobarà la Bufona Masegat un príncep blau que li abelleixi? ¿Voldrà aquest hipotètic príncep blau mantenir la Toia com a serventa de la Bufona? ¿Podrà el coronel Masegat casar la seva filla amb el pretendent que té al cap? ¿Sobreviurà el capità Esparverat al perillós viatge fins a Fort Pistraus? ¿Acceptarà la somnolenta ciutat de Polseguera la partida del seu governador, el coronel Masegat? ¿Reeixirà el coronel Tronat, màxima autoritat de Fort Pistraus, a mantenir la plàcida i anodina existència que ha menat els darrers deu anys? ¿S’avindran entre ells, els soldats de Polseguera i els de Fort Pistraus? ¿Continuaran vivint al marge de la civilització els temibles i misteriosos ungulats, veïns salvatges de Fort Pistraus? I sobretot... ¿Tornarà res a ser el què era, un cop en Pallús hagi fet sonar la seva enorme tuba?
La revolta de Fort Pistraus es distribueix i difon lliurement per Internet. Està subjecta a una llicència Creative Commons, per la qual l’autor en permet el seu ús i circulació –no la seva modificació-, sempre que se l’esmenti en la citació de l’obra.
Actualment, cada setmana se’n publica un capítol en aquest bloc: La revolta de Fort Pistraus,
Des d’aquest bloc mateix es pot accedir a una interfície de visualització i descàrrega d’obres literàries de tota mena
Aquí tens la versió integra i il·lustrada de la història, llesta per descarregar o visualitzar en una interfície prou amable.
L’autor de La revolta de Fort Pistraus és en Miquel Ribas (Barcelona, 1972).
Miquel Ribas és veí de Cabrils, llicenciat en Antropologia Cultural i professor d’institut. D’altres obres seves són : Combinació guanyadora (Premi Goleta i Bergantí 2005), L’illa de Canibàlia (Alfaguara, 2006), En Bernat i la llàntia màgica (Baula, 2006), Formidable! (Bambú, 2007), Helpers (Bambú, 2007), El gran Carles i els seus fills (Oxford, 2008), La petita marmota (Oxford 2008), La nit dels capgrossos (Oxford, 2008), El disc de Newton (Ajuntament de Barcelona, 2008), El pop inquiet (Bambú, 2009), Petita història d’un tovalló groc descolorit (El cep i la nansa, 2009).

La revolta de Fort Pistraus es publica a Internet per diversos motius: el principal és reivindicar l’entreteniment com a objectiu primordial de la lectura juvenil. Més enllà del missatge o l’ensenyança “moral”, una lectura entretinguda facilita l’adquisició de llenguatge.
L’adquisició de llenguatge facilita la capacitat mental d’ordenar, estructurar i relacionar idees i conceptes. I al capdavall, això resulta prou beneficiós per si mateix, hi hagi o no missatge i/o ensenyança explícita.