13.11.09

Inauguració Setmana de la Ciència 2009


Inauguració Setmana de la Ciència 2009
Barcelona: 13/11/2009 a les 11 h.
Parc de la Ciutadella, s/n
Sala / Edifici: Parlament Catalunya
Uns dies a l'any dedicat a la ciència, la ciència, la ciència a l'abast de la teva mà.
Durant l'acte es pronunciaran les conferències "L'astronomia que ve", a càrrec del Dr. Dr. Jordi Torra, professor titular del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la UB i membre de la Comissió Catalana de l'Any Internacional de l'Astronomia; i "Evolució de les ciutats: la mirada Cerdà i la metròpoli creativa", a càrrec del Dr. Francesc Muñoz, director de l'Observatori de la Urbanització de la UAB i membre del Consell Assessor de l'Any Cerdà.

Cal destacar dels treballs del Dr. Muñoz: els estudis que ha realitzat per integrar els models d'urbanitzacions disperses i fer un model sostenible.( El canvi de model d'urbanització i les seves implicacions) ,

L'estudi destaca, per començar, el canvi del model de producció d'habitatges a la província de Barcelona, amb un desenvolupament temporal intensiu de tipologies de baixa densitat, que s'han estès àmpliament per tot el territori provincial.

Francesc Muñoz,: destaca que en les dècades de 1980 i 90 hi ha hagut una urbanització dispersa, realitzada essencialment al marge del planejament ordenat i sense requalificació del territori, per iniciativa de propietaris, promotors i municipis. Segons ell, aquesta forma d'urbanització s'aproxima a un consum indiscriminat de sòl i una ocupació salvatge del territori, en molts aspectes semblant a la dels anys 1950, 1960 i 1970. En efecte, molt sovint s'ha defensat en els últims anys que davant del creixement desordenat de la urbanització realitzat durant les dècades de 1950 i 60, el que es va produir a partir de la recuperació de la democràcia hauria passat a ser ordenat, i amb una decidida voluntat de requalificació del territori.. Parlar, doncs, que no hi ha hagut ni una cosa ni l'altra, suposa qüestionar idees generalment acceptades.. Tant més quant que l'autor insisteix que aquesta urbanització recent es caracteritzaria per l'escassa atenció a l'espai públic, i que el model d'urbanització amb habitatges unifamiliars seria també un model totalment insostenible des del punt de vista ambiental.

En realitat, Francesc Muñoz creu que aquesta imatge d'ordenació i requalificació pot ser vàlida per als centres urbans però no per al territori metropolità i provincial, on, a més, no hi ha hagut òrgans de gestió coordinats que la fes possible. El canvi de model d'urbanització i les seves implicacions) ,