26.11.09

Mesures per afavorir la transparència i un millor govern

El Govern de Catalunya ha impulsat el 24 novembre 2009 un conjunt de mesures per donar més transparència als processos urbanístics, els comptes municipals i les subvencions a les fundacions.
És el resultat de l'encàrrec que el president de la Generalitat, José Montilla, va fer als consellers fa quinze dies. Aquest conjunt de propostes implicaran canvis que afectaran els processos urbanístics, la percepció de plusvàlues, les finances dels ajuntaments, les subvencions a fundacions i el funcionament d'aquestes. Aquestes mesures per afavorir la transparència i un millor govern es convertiran en propostes que es presentaran i debatran amb el món local i els grups parlamentaris.
Urbanisme enllaç
URBANISME: Les mesures en aquest terreny tenen com a objectiu: Fer més transparents els processos de requalificació de terrenys. Que els Ajuntaments es beneficiïn de les plusvàlues generades en la requalificació de terrenys.

Es concreten en els següents punts:

Increment de la transparència dels processos urbanístics
Divulgació i accés telemàtic al contingut íntegre dels convenis urbanístics
.
Obligació de donar compte dels canvis en la titularitat dels terrenys objecte de modificacions del planejament general produïts cinc anys abans de que aquestes s'hagin iniciat a través de la incorporació a la memòria de les notes del Registre de la Propietat i, si s'escau del Registre Mercantil.

S'estableix que les modificacions del planejament general que comportin un increment del sostre edificable, de la densitat de l'ús residencia o industrial o la transformació d'aquests, hauran d'incloure una memòria econòmica comparativa de la rendibilitat econòmica de l'operació prevista abans i després de la modificació proposada que incorporarà, a més, la identitat de totes les persones propietàries o titulars d'altres drets reals sobre les finques afectades siguin públiques o privades.

S'estableixen els supòsits en els que l'òrgan competent de la seva aprovació definitiva haurà de denegar les propostes de modificació dels instruments de planejament general.
Com es farà: Modificacions del Decret Legislatiu 1/2005, de 26 de juliol pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'Urbanisme.

Millora de la recuperació pública de les plusvàlues:
Modificació del deure de cessió per part dels propietaris, que quedaria establert de la següent manera:
Cessió de caràcter general: 10% de l'aprofitament mig
Cessió en les ARE: 15% de l'aprofitament mig
Cessió en el supòsit de modificacions ordinàries del planejament general que suposin increment de sostre, densitat o canvi d'usos: 15% de l'aprofitament mig
Cessió en el supòsit de modificacions de planejament general que suposin una plusvàlua extraordinària en relació amb el seu entorn: fins el 20% de l'aprofitament mig
S'estableix la possibilitat d'utilitzar totalment o parcialment els rendiments de la cessió que superi el 10% de l'aprofitament mig al finançament de sistemes urbanístics no imputables a cap àmbit d'actuació urbanística.

Altres enllaços: Finances Locals Subvencions , Fundacions

Antecedents Cabrils : Veure Tuets Cabrils; 26.10.07 El Ple d'ahir (2007) va aprovar per unanimitat una moció presentada pels grups municipals del PSC, GPC, ICV i ERC-Consens x Cabrils que demanava una nova redacció del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

Tots els partits van coincidir en el diagnòstic:Cabrils no pot créixer més”. No obstant, el debat de la moció va evidenciar que la nova redacció del POUM portarà polèmica; sobretot pel que fa als terrenys de Can Cama.