8.4.09

Evolució de la temperatura per dècadas a Catalunya de 1950 fins a l'any 2008

La temperatura mitjana del conjunt de Catalunya s'ha incrementat a un ritme d'entre 0,17 i 0,23 graus per dècada des de 1950 fins a l'actualitat, segons indica la segona edició del Butlletí Anual d'Indicadors Climàtics editat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Les conclusions indiquen també que la mitjana de temperatures màximes ha augmentat a un ritme més accelerat . La temperatura mínima supera els 20 ºC).Augment en el nombre de nits tropicals (nombre de dies en què la - Augment de l’amplitud tèrmica mitjana anual (mitjana de les diferències entre la temperatura màxima i la mínima diàries).

- Disminució del percentatge de nits fredes (percentatge de dies en què la temperatura mínima és inferior al percentil 10; el període de referència és 1961-1990).

- Finalment, la tendència positiva en l’Índex Simple d’Intensitat Diària (precipitació total anual dividida pel nombre de dies amb precipitació igual o superior a 1 mm) indicaria que la precipitació anual cau repartida en menys dies, i augmenta així la seva intensitat.

El Servei Meteorològic de Catalunya continua treballant per ampliar el Butlletí anual d’indicadors climàtics amb un major nombre de sèries climàtiques, i per incloure-hi altres variables que puguin oferir una cobertura temporal i espacial més àmplia.
El butlletí d'enguany ha recuperat 13 sèries de temperatura de l'aire de Catalunya que cobreixen el període entre 1950 i 2008. Butlletí anual d'indicadors climàtics

Comentari :
Diversos sistemes frontals aniran creuant Catalunya durant els propers dies, així al llarg de dimarts i dimecres els núvols i les precipitacions arribaran a qualsevol punt. Al llarg de dijous la nuvolositat minvarà, si bé novament anirà en augment de cara a divendres i dissabte, amb precipitacions que podran arribar arreu. Les temperatures seran més baixes al final de la semana i es recuperaran a partir de dilluns.