13.4.10

Procés al jutge Garzón



El jutge Baltasar Garzón pot ser jutjat per un presumpte delicte de prevaricació per investigar les desaparicions de persones durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.
Amnistia Internacional considera insòlit que un magistrat pugui ser jutjat per buscar la veritat, la justícia i la reparació per a més de 100.000 persones desaparegudes durant la Guerra Civil espanyola i la posterior dictadura franquista.
La Llei d'Amnistia de 1977 ha estat invocada per perseguir l'únic jutge que ha intentat donar resposta a víctimes de desaparició forçosa i les seves famílies. Si aquest judici es produeix serà el primer cas del qual tenim notícia, a tot el món, que un jutge és acusat per intentar aconseguir veritat, justícia i reparació per a aquestes víctimes. És un missatge terrible per a altres jutges que ho intentin, a Espanya i a la resta del món.

Les lleis d'amnistia en un país no poden entrar en contradicció amb les normes internacionals de drets humans, i aquestes ens diuen clarament que el crim de desaparició forçosa no és amnistiable, és imprescriptible, i que entorpir-ne la investigació és un delicte.

Espanya té el deure de posar fi a la prolongada injustícia de la qual han estat objecte les víctimes de desaparició forçosa i els seus familiars, duent a terme les investigacions necessàries per trobar les restes d'aquestes persones, i aclarir les circumstàncies en què es van produir aquests abusos.
D'acord amb el Dret Internacional, els crims contra la humanitat no són susceptibles d'amnistia, indult o prescripció.
És a dir, l'Estat espanyol no pot sostreure's a l'obligació d'investigar aquests crims, i ha de posar fi a la impunitat garantint a les víctimes i als seus familiars el dret a la veritat, la justícia i la reparació integral.
No és possible que els Tribunals espanyols - sobre la base de les seves obligacions sota el dret internacional - hagin assumit la competència per investigar i perseguir els crims més greus de dret internacional comesos a països com Xile i l’Argentina, en les causes dels quals han sostingut que les lleis d'amnistia així com qualsevol altra mesura anàloga no tenen validesa a Espanya, i ara els mateixos tribunals s'abstinguin d’investigar crims similars comesos en el seu propi país.