26.7.08

Desenvolupen un catalitzador viable per a vehicles d’hidrogen

Investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han desenvolupat i patentat un catalitzador per obtenir
Hidrogen a partir d’etanol que podria ser la solució definitiva per al transport basat en hidrogen.

Consisteix en una peça de ceràmica amb canals en el seu interior i que ha estat recoberta amb un aerogel, un material molt porós i transparent, que conté nanopartícules de cobalt. Són aquestes partícules de cobalt les que actuen transformant l’etanol en hidrogen. “L'energia de cada molècula d’etanol correspon a la de 5 molècules d'hidrogen”, explica Molins, professor del CSIC. “Però en el nostre catalitzador s'obtenen 6 molècules d'hidrogen, atès que en la reacció s'absorbeix calor.
Així, la calor residual de la pila de combustible (o de qualsevol altra font) s'aprofita i augmenta encara més el rendiment global del sistema”. Es tracta doncs d'un circuit realimentat on l'energia per activar el catalitzador la pot generar parcialment la pròpia pila de combustible.

Aquest dispositiu té un gran potencial per al desenvolupament de piles de combustible (‘fuel cell’) d'hidrogen. Els directors de la recerca, Jordi Llorca, professor de la UPC a l'Institut de Tècniques Energètiques (INTE), i Elies Molins, professor d'investigació del CSIC a l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona, indiquen que un dels principals avantatges del dispositiu és el guany energètic.

En la recerca també han participat Montserrat Domínguez i Elena Taboada, estudiants de doctorat de la UPC i del CSIC.

Publicat UPC. CSIC