6.3.09

De Galileu a Hal, l’astronomia vista pel cinema

L'Any Internacional de l'Astronomia commemora els quatre-cents anys des que Galileu Galilei va apuntar per primera vegada vers l'esfera celeste amb un telescopi. Per celebrar-ho, la UNESCO ha declarat l'any 2009 l’Any Internacional de l'Astronomia (AIA-2009), i ens convida a replantejar-nos el nostre lloc dins de l'Univers que ens envolta.





Cada dilluns del 2 al 30 de març la Filmoteca de Catalunya, amb la col·laboració amb el departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, projectarà al vespre un film de temàtica relacionada amb el món de l'Astronomia. Programacio: : Solaris, película soviética dirigida por Andréi Tarkovski en 1972., , Contact és una pel·lícula dirigida per Robert Zemeckis , escrita per Carl Sagan. Space Cowboys de Clint Eastwood .


I 2001 A Space Odyssey de Stanley Kubrick. : Un dels millors films de ciència-ficció, malgrat es nota el pas dels anys, en la web exhaustiva http://www.euros.net/2001 Explica des de l'inici del projecte fins al mínim detall d'un dels directors més perfeccionistes. Una petita mostra en paraules del director: “2001 és una experiència no verbal: de dues hores i 19 minuts de pel·lícula, només hi ha un poc menys de 40 minuts de diàleg. Vaig intentar crear una experiència visual que transcendís les limitacions del llenguatge i penetrés directament en el subconscient amb la seva càrrega emotiva i filosòfica. Vaig voler que la pel·lícula fora una experiència intensament subjectiva que transportés l'espectador a un nivell intern de consciència com ho fa la música", explicava Kubrick.