27.3.09

El Parlament Europeu qüestiona el model urbanístic espanyol

Dur correctiu del Parlament Europeu a la massificació de les urbanitzacions a Espanya en especial a les costaneres.


Pel seu interès reproduïm part “literal “de l'informe (32 pàgines) que va ser a provat ahir .Com es pot comprovar després de diversos “considerants” conclou que pot congelar els fons de reserva destinats a polítiques de cohesió si ho considera necessari per persuadir a un Estat membre que posi fi a greus vulneracions de la normativa. A més, insta a les autoritats locals a consultar als seus ciutadans i els facin partícips en els projectes de desenvolupament urbanístic, per tal de fomentar un desenvolupament just, transparent i sostenible. En tot l'informe fa especial referència a la falta de recursos hídrics i elèctrics juntament amb l'impacte mig ambiental i infraestructures.

Resum de l'informe sobre l'impacte de la urbanització extensiva a Espanya en els drets individuals dels ciutadans europeus, el medi ambient i l'aplicació del Dret comunitari, amb fonament en determinades peticions rebudes. pels ciutadans europeus.

W. Considerant que els Defensors del Poble regionals han intervingut freqüentment, en circumstàncies molt difícils, per defensar els interessos dels ciutadans de la UE en casos relacionats amb abusos urbanístics, encara que en general, les autoritats regionals han desoït els seus esforços.

I. Considerant que l'article 47 de la Constitució Espanyola determina que tots els espanyols tenen dret a gaudir d'un habitatge digne i adequada, i manava que els poders públics promoguin les condicions necessàries i estableixin les normes pertinents per fer efectiu aquest dret, regulant la utilització del terra d'acord amb l'interès general per impedir l'especulació.
Ac. Considerant que moltes d'aquestes urbanitzacions es troben lluny de zones urbanes consolidades i van exigir unes despeses notables en serveis bàsics com electricitat, aigua i infraestructures viàries; que aquestes inversions solen beneficiar-se de finançament comunitària.

27. Recorda, així mateix, que la Comissió està facultada per l'article 91 del Reglament (CE) núm. 1083/20063 a interrompre la provisió de fons estructurals, i per l'article 92, a suspendre l'esmentada dotació a un Estat membre o una regió implicada, i a estipular correccions en relació amb els projectes receptors de fons que posteriorment consideri que no han complert plenament amb la normativa que regeix l'aplicació dels actes legislatius pertinents de la UE;

28. Així mateix, recorda que el Parlament, com autoritat pressupostària, també pot decidir col·locar en reserva els fons destinats a polítiques de cohesió si ho considera necessari per persuadir a un Estat membre que posi fi a greus vulneracions de la normativa i els principis que està obligat a respectar, sigui d'acord amb el Tractat o com a conseqüència de l'aplicació del Dret comunitari, fins al moment en què el problema s'hagi resolt.

29. Reitera les conclusions recollides en les seves resolucions prèvies que posen en dubte els mètodes de designació dels agents urbanitzadors i els poders amb freqüència excessius atorgats als urbanistes i promotors immobiliaris per part de determinades autoritats locals, a expenses de les comunitats i els ciutadans que resideixen a la zona.

30. Insta una vegada més a les autoritats locals que consultin als seus ciutadans i els facin partícips en els projectes de desenvolupament urbanístic, per tal de fomentar un desenvolupament just, transparent i sostenible en els casos necessaris, en l'interès de les comunitats locals i no en l'exclusiu interès dels promotors, immobiliàries i altres interessos creats;

31. Demana a les autoritats competents en matèria urbanística que ampliïn els processos de consulta urbanística als propietaris, amb acusament de recepció, sempre que hagi canvis en la qualificació de les seves propietats, proposant als municipis la citació directa i personal durant els tràmits d'apel·lació dels plans d'ordenació o requalificació;

European Parliament resolution of 26 March 2009 on the White Paper on damages actions for breach of the EC antitrust rules (2008/2154(INI) )
Margrete Auken

Impact of extensive urbanisation in Spain on individual rights of European citizens, on the environment and on the application of EU law.