4.3.09

L' energia elèctrica, al mercat lliure

A partir de l’1 de juliol de 2009, desapareix el sistema de tarifes regulades i tots els usuaris d’electricitat passem al mercat lliure.
Per això, davant la culminació del procés de liberalització del mercat elèctric el dia 1.7.2009, les empreses comercialitzadores ens faran ofertes i ens proposaran noves tarifes, ja que l’1.7.2009 desapareix la tarifa regulada i tots els usuaris passem al lliure mercat. També es crea la tarifa d’últim recurs, que és el preu màxim que les empreses comercialitzadores d’últim recurs podran cobrar a les persones usuàries.


Per això, tenint en compte el traspàs del mercat regulat al mercat lliure i l’aplicació de la tarifa d’últim recurs, sapiguem que podem triar entre: Contractar amb una empresa comercialitzadora i pactar lliurement el preu.

Contractar la tarifa d’últim recurs amb una de les empreses designades que presten el servei d’últim recurs (pendents de designar). O si l’1 de juliol de 2009 no t’has canviat al mercat lliure, passaràs automàticament a rebre el subministrament de l’empresa comercialitzadora d’últim recurs que pertany al grup empresarial de l’empresa distribuïdora amb qui has estat fins ara.
Per tant, davant aquesta nova situació, si reps una trucada telefònica o una visita inesperada al teu domicili perquè canviïs de companyia elèctrica:

Fixa’t bé en qui et truca al telèfon o a la porta del teu domicili, demana que s’identifiqui.
T’ha d’informar clarament de la finalitat comercial i de les característiques essencials del servei que t’ofereix. Tingues en compte els preus, els descomptes... tots els serveis que t’ofereix.
No et sentis pressionat i no et precipitis, demana tota la informació que calgui.
No facilitis les teves dades bancàries, ni les factures anteriors, ni les teves dades personals si no estàs realment segur de la contractació. Estudia molt bé l’oferta de la nova companyia abans de donar-te d’alta. Compara els preus i els serveis que t’ofereixen. Pots escollir quina empresa comercialitzadora vols que et presti el servei. No és obligatori contractar la tarifa d’últim recurs (TUR).

És una garantia escollir una empresa adherida al sistema arbitral de consum.

Nova llei de garantia i qualitat del subministrament elèctric (Llei 18/2008, de 31 de desembre de 2008, DOGC 5288 -veure disposició-)