18.3.09

El Maresme és una de les comarques on baixa més l'habitatge nou, un 77,9%

L'informe anual del Col·legi d'Aparelladors recull que es van fer 3.684 habitatges menys que el 2007



La construcció d'habitatges nous ha baixat l'últim any al Maresme fins a un 77,9%. Així ho recull l'informe anual del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de Barcelona, que situa el Maresme en quarta posició entre les comarques de la demarcació on més s'ha notat la davallada del sector. En termes absoluts, l'any passat es van fer 3.684 habitatges menys que els començats el 2007.


La davallada en el sector de la construcció es va notar l'any passat a la comarca després d'anys de bonança en què el Maresme s'havia situat entre les comarques més dinàmiques. Fa dos anys que el ritme de construcció estava deu punts per sobre de la mitjana. L'aturada, però, es va començar a notar el 2007 i sobretot l'any passat amb una baixada important de l'habitatge iniciat, que va caure fins a un 78%.
Segons l'informe elaborat pel Col·legi d'Aparelladors de Barcelona, el Maresme és la quarta comarca de la demarcació més castigada darrere de l'Anoia (85%) Osona (79%), i l'Alt Penedès (78%). En termes absoluts s'han començat 3.684 habitatges menys que l'any anterior. En poblacions com Premià de Mar o Pineda és on s'ha registrat una davallada més important amb només 5 i 20 habitatges construïts. El Masnou, on l'any passat es van començar 77 habitatges, és on el decreixement ha estat menys important, tot i que també ha representat una baixada de prop del 59,7%, per sota de la mitjana de la demarcació, que és del 60%. A Mataró la davallada en el nombre d'habitatges nous va ser del 84% molt més important que la caiguda del 57% de l'any 2007. La tendència, segons es recull en l'informe, és que els municipis de menys de 10.000 habitants surtin més bé de la crisi del sector, mentre que les poblacions de més de 100.000 habitants són les més perjudicades amb davallades del 73% de mitjana.

En aquest mateix estudi s'assenyala la pèrdua de 17,8 habitatges per cada 1.000 habitants de la comarca l'últim any. Aquest indicador d'intensitat de la construcció identifica la relació entre les necessitats demogràfiques i els nous habitatges que previsiblement es construiran a l'àrea estudiada.

L'augment moderat de la població a la comarca l'any 2008 va igualar la mitjana de la demarcació (1,6%). El Maresme, segons l'informe anual, malgrat tenir el 7,76% de la població, representa un 7,14% del nombre d'habitatges visats a la demarcació.



«Tenim estoc per dos anys»

El 2008 ha estat un mal any per a la construcció. No només no s'han iniciat tantes obres sinó que molts promotors s'han vist obligats a aturar les que tenien en marxa. «Tot i que ja fa anys que es notava que es venia menys, no ha estat fins ara que s'ha frenat tot de cop», explica el delegat del Col·legi d'Aparelladors al Maresme.Tenim un estoc molt important i els propers dos anys s'haurà de construir molt menys», afirmava ahir el delegat dels aparelladors i enginyers tècnics a la comarca. Floriach va afegir-hi que és difícil fer previsions en una situació econòmica general tan canviant. El Punt Maresme